Bibllia si Eu

SIMPLITATEA

SIMPLITATEA

 

Incercati sa definiti cu propriile cuvinte conceptul de simplitate, prin intermediul unor aspecte similare, sau care caracterizeaza simplitatea.

Simplitatea este partea naturala si spontana a lucrurilor, este insușirea a tot ce este simplu și lipsit de complicații, lipsă de formalitate, mod natural și spontan, fără afectare sau pretenție

In privinta persoanelor, este vorba de cele lipsite de prefacatorie, de artificialitate, care au gusturi simple, fara exces de lux si rafinament.

Isus Hristos Domnul nostru, este modelul cel mai bun al simplitatii.

Isus i-a raspuns: “Vulpile au vizuini, si pasarile cerului au cuiburi; dar Fiul omului n-are unde-Si odihni capul.” (Mat.8:20)

 

In lumina textelor de mai sus, de ce credeti ca Scriptura ne indeamna la trairea unei vieti cat mai simple si care sunt aplicatiile acestor adevaruri, pentru noi astazi ?

Scriptura ne indeamna la o viata cat mai simpla pentru a putea evita problemele care pot aparea in urma dorintei de a poseda, de a domina, de a ne imbogati etc. Un exemplu practic din timpul nostru ar putea fi migrarea cetatenilor a unor asa numite tari mai sarace spre cele mai bogate. In majoritatea cazurilor plecarea lor din tara nu este saracia, ci dorinta de a se imbogati.

Un om care doreste mereu sa se imbogateasca, nu poate fi fericit si nu va fi linistit nici o data.

El va fi strapuns cu o multime de chinuri la care el va trebui sa faca fata pentru asi implini scopul.

In lumea noastra in care traim este foarte greu sa obtii castiguri mari pentruca majoritatea vor acelasi lucru si aceasta implica un efort considerabil, mult timp, strategii, confruntari si multe alte lucrui care nu aduc decat suferinta.

De aceea Biblia ne indeamna sa avem o viata pasnica si simpla. Fericit nu este omul care obtine un lucru ci cel care nu doreste acel lucru. A fi liber inseamna sa nu depinzi de nimic si adevarata libertate vine din Hristos. Un om cu o viata simpla care poseda putine lucruri, este mai bogat decat cel care are mari avutii fiindca bogatia adevarata nu consta in ce ai ci in cine esti. Dorinta de a te imbogati sau de a domina insemna imaturitate spirituala si arata ca firea ta nu este in totalitate rastignita. Timpul si efortul consacrat acestor lucruri, ar putea sa afecteze lucrarea lui Dumnezeu si aici incepe pacatul.

 

Cititi Luca 18:18 – 30 si imaginati-va ca sunteti cel care vorbeste cu Domnul Isus. Exisa in viata ta lucruri ( posesiuni) pentru care ai simti cea mai mare intristare si poate chiar ai pleca mahnit daca Domnul ti-ar cere sa renunti la ele  ?

Sunt lucruri pe care le apreciez si le iubesc in viata, dar daca Domnul mi le-ar cere, i le-as da cu drag si fara regret fiinca stiu ca Domnul nu-mi doreste decat binele si tot ce am este de a El.

 

Simlitatea nu se reduce doar la aspecte economice, in pofida faptului ca acesta este domeniul primordial. Cititi urmatoarele texte si discutati alte expresii ale simplitatii care apar. In ce domenii ale vietii credeti ca se pot aplica acestea  ?

Simplitatea poate fi aplicata in multe domenii ale vietii si crestinii ar trebui sa fie exemple bune in aceasta privinta, atat in Biserica cat si in afara. Din causa diversitatii slujbelor, darurilor, talentelor, educatiei, culturii, s-ar putea ca unii crestini sa fie tentati sa aiba o parere mai inalta despre ei decat despre ceilalti. Dar oare un crestin care nu iubeste pe aproapele sau ca pe sine insusi, se mai poate numi crestin ?

De aceea simplitatea este foarte necesara si in relatia noastra cu ceilalti. Simplitatea nu poate exista fara dragoste, iar cineva care zice ca are dragoste si se iubeste pe sine mai mult decat pe aproapele sau, trebuie sa-si puna intrebari serioase daca il iubeste cu adevarat pe Dumnezeu. Un adevarat urmas a lui Hristos, nu va injosi si nu va umili niciodata, ci va da intaietate fratilor sai si mai ales celor mai slabi.

A ajuta pe cineva care este in nevoie, a te ruga pentru el, a primi primi pe un sarman in casa ta, a imparti painea cu cel sarac, este o dovada de simplitate si aceste lucruri nu se pot face decat cu dragostea care vine de la Dumnezeu.

 

Cum te raportezi la aceste adevaruri  : care iti este cel mai de folos, in care domeniu mai trebuie sa lucrezi, care ti se pare nerealist ?

Cred ca totate aceste adevaruri, imi sunt de un mare folos. Nu mi se pare niciunul nerealist, dar cu siguranta ca am de crescut in toate.

 

Sub ce forma ceea ce ai invatat in aceasta lectie te va influenta data viitoare cand vei merge la cumparaturi ( haine, electrocasnice, mobila, autoturism, etc.) ?

Chiar daca recunosc ca lectia aceasta este foarte utila, nu cred ca in ce priveste cumparaturile ma va influenta foarte mult, dar cred ca mai degraba isi va avea efectul in relatia mea cu ceilalti.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *