Bibllia si Eu

Trinitatea

Trinitatea sau Sfânta Treime este o încercare umană de a-L explica pe Dumnezeu.

Creștinii închinându-se aceluiași Dumnezeu ca și evreii, care declară ca este unic si singurul Dumnezeu adevărat. Eu sunt Domnul, si nu mai este altul, afara de Mine nu este Dumnezeu. Eu te-am încins, înainte ca tu sa Ma cunoști. (Isa.45:5) Si veți ști ca Eu sunt in mijlocul lui Israel, ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru, si nu este altul afara de Mine. Si poporul Meu niciodată nu va mai fi de ocara. (Ioel.2:27), au întâmpinat o problema atunci când au înțeles ca Hristos care a fost om era si El Dumnezeul cel Atotputernic.

Astfel pentru a scăpa de acuzațiile de politeism care se aduceau împotriva creștinismului, s-a încercat sa se explice in ce mod Dumnezeul vechiului Testament era acelasi cu Domnul Isus si cu Duhul Sfânt si in același timp nu trei ci un Singur Dumnezeu.

După sute de ani de controverse, în sfârșit la conciliul de Niceea ( 325) si Constantinopol (381), s-a ajuns la concluzia ca ; Tatăl este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu si Duhul Sfânt este Dumnezeu punându-se in scris următoarea mărturie de credința :

Noi ne închinam unui singur Dumnezeu în Trinitate, iar Trinității în unitate; fără a confunda Persoanele si fără a diviza făptura Dumnezeirii. Caci exista o singura Persoana a Tatălui, o alta a Fiului, si o alta a Duhului Sfânt. Însa Dumnezeirea Tatălui, a Fiului si a Duhului Sfânt este întru totul una: egala în glorie, co-eterna în mărire. La fel cum este Tatăl, este si Fiul, si la fel este si Duhul Sfânt. Tatăl necreat, Fiul necreat, si Duhul Sfânt necreat. Tatăl infinit, Fiul infinit, si Duhul Sfânt infinit. Tatăl etern, Fiul etern, si Duhul Sfânt etern. Si totuși Ei nu sunt trei Eterni, ci un singur Etern. La fel cum nu sunt trei Infiniți, nici trei Necreați, ci unul singur Necreat, si unul singur Infinit. În același fel, Tatăl este atotputernic, Fiul este atotputernic, si Duhul Sfânt, atotputernic. Totuși, nu sunt trei Atotputernici, ci Unul Singur.

De aici apare termenul de treime sau de trinitate prin care se încearcă sa se explice Dumnezeirea a unui singirul Dumnezeu în trei persoane.

Totuși aceasta reprezentare nu e perfecta, pentru ca nimeni nu poate pretinde ca cunoaște pe Tata-l decât Fiul, si nimeni nu cunoaște pe Fiul decât Tata-L.

Toate lucrurile Mi-au fost date in mâini de Tatăl Meu; si nimeni nu cunoaște deplin pe Fiul, afara de Tatăl; tot astfel nimeni nu cunoaște deplin pe Tatăl, afara de Fiul si acela căruia vrea Fiul sa i-L descopere. (Mat.11:27)

Așadar, chiar daca această teorie pare a fi o eisegeză , cu alte cuvinte chiar daca pare un pic forțată , totuși ea este o încercare sincera a unor oameni de a-L încadra pe Dumnezeu în înțelegerea noastră limitata.

Chiar daca ne este extrem de greu de perceput ca « unul egal trei si trei egal unul », știm ca atunci când vom ajunge la o stare de maturitate, atunci când vom sta fata in fata, vom înțelege pe deplin frumusețea si măreția Dumnezeului nostru.

Acum, vedem ca într-o oglinda, în chip întunecos; dar atunci, vom vedea fața în fața. 

Acum, cunosc în parte; dar atunci, voi cunoaște deplin, așa cum am fost și eu cunoscut pe deplin. (1Cor.13:12)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *