Studierea si meditarea asupra Cuvantului lui Dumnezeu

De ce sa studiem si sa meditam asupra Scripturii ?

Studierea Scripturii este de o mare importanta in viata crestinului, pentruca dupa cum spune insusi Isus, « in ele aveti viata vesnica ».

Cercetarea Scripturii este deasemenea un ordin din partea lui Dumnezeu si ordinul se executa nu se discuta.

Va trebui s-o aibă cu el şi s-o citească în toate zilele vieţii lui, ca să înveţe să se teamă de Domnul Dumnezeul lui, să păzească şi să împlinească toate cuvintele din legea aceasta şi toate poruncile acestea, (Deut 17:17)

Cercetati Scripturile, pentru ca socotiti ca in ele aveti viata vesnica, dar tocmai ele marturisesc despre Mine. (Ioan.5:39)

Ferice de cine citeste si de cei ce asculta cuvintele acestei prorocii si pazesc lucrurile scrise in ea! Caci vremea este aproape! (Apoc.1:3).

Exista numeroase beneficii in urma studierii Cuvantului lui Dumnezeu.

Fiule, daca vei primi cuvintele mele, daca vei pastra cu tine invataturile mele, daca vei lua aminte la intelepciune si daca-ti vei pleca inima la pricepere; daca vei cere intelepciune si daca te vei ruga pentru pricepere, daca o vei cauta ca argintul si vei umbla dupa ea ca dupa o comoara, atunci vei intelege frica de Domnul si vei gasi cunostinta lui Dumnezeu. Caci Domnul da intelepciune; din gura Lui iese cunostinta si pricepere. El da izbanda celor fara prihana, da un scut celor ce umbla in nevinovatie. Ocroteste cararile neprihanirii, si pazeste calea credinciosilor Lui.

Atunci vei intelege dreptatea, judecata, nepartinirea, toate caile care duc la bine. Caci intelepciunea va veni in inima ta, si cunostinta va fi desfatarea sufletului tau; chibzuinta va veghea asupra ta, priceperea te va pazi, ca sa te scape de calea cea rea, de omul care tine cuvantari stricate; de cei ce parasesc cararile adevarate ca sa umble pe drumuri intunecoase; care se bucura sa faca raul si isi pun placerea in rautate, care umbla pe carari strambe si apuca pe drumuri sucite; ca sa te scape si de nevasta altuia, de straina care intrebuinteaza vorbe ademenitoare,

care paraseste pe barbatul tineretii ei si uita legamantul Dumnezeului ei. Caci casa ei coboara la moarte, si drumul ei duce la cei morti: niciunul care se duce la ea nu se mai intoarce si nu mai gaseste cararile vietii. De aceea, tu sa umbli pe calea oamenilor de bine si sa tii cararile celor neprihaniti! Caci oamenii fara prihana vor locui tara, si oamenii neintinati vor ramane in ea; dar cei rai vor fi nimiciti din tara, si cei necredinciosi vor fi smulsi din ea. (Prov. 2:1-22)

Dupa cum trupul nostru are nevoie de o hrana sanatoasa la timpul potrivit, altfel, slabeste, poate deveni foarte bolnav, lipsit de energie, poate disparea chiar si pofta de mancare ajungand intr-o stare de letargie, unde in multe cazuri nu se mai poate face nimic, tot la fel si sufletul nostru are nevoie de o mancare spirituala care este Cuvantul lui Dumnezeu, fara de care sufletul slabeste ajugand in acea stare de «  letargie  », dar de data asta spirituala si apoi firea care lupta impotriva Duhului, isi face lucrarea si prin urmare se produce moartea.

Drept raspuns, Isus i-a zis: “Este scris: “Omul nu traieste numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu.” (Mat.4:4)

Caci firea pamanteasca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamantesti: sunt lucruri potrivnice unele altora, asa ca nu puteti face tot ce voiti. Gal.5:17)

Beneficiile cugetarii asupra cuvantului lui Dumnezeu

Psalmii 1

1. Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor rai, nu se opreste pe calea celor pacatosi si nu se asaza pe scaunul celor batjocoritori!

2. Ci isi gaseste placerea in Legea Domnului, si zi si noapte cugeta la Legea Lui!

3. El este ca un pom sadit langa un izvor de apa, care isi da rodul la vremea lui si ale carui frunze nu se vestejesc: tot ce incepe, duce la bun sfarsit.

4. Nu tot asa este cu cei rai: ci ei sunt ca pleava pe care o spulbera vantul.

5. De aceea cei rai nu pot tine capul sus in ziua judecatii, nici pacatosii in adunarea celor neprihaniti.

6. Caci Domnul cunoaste calea celor neprihaniti, dar calea pacatosilor duce la pieire.

Cine cugeta la Cuvantul Domnului gaseste fericirea, si cine se increde in Domnul este fericit. – (Prov.16:20)

N-am asternut eu oare in scris pentru tine sfaturi si cugetari,

ca sa te invat lucruri temeinice, cuvinte adevarate, ca sa raspunzi cu vorbe adevarate celui ce te trimite? (Prov 22  : 20,21).

Citeste Iosua 1:8. Ce este meditatia ? Care este diferenta dintre meditatie si studiu ?

Cartea aceasta a Legii sa nu se departeze de gura ta; cugeta asupra ei zi si noapte, cautand sa faci tot ce este scris in ea; caci atunci vei izbandi in toate lucrarile tale si atunci vei lucra cu intelepciune. Iosua 1:8

A medita sau a cugeta inseamna :

A avea gîndurile concentrate asupra unui subiect; a urmări o idee

Actiune de a reflecta, de a gandi adanc asupra unui subiect 

Actiune de a gandi cu o mare concentrare de spirit

A supune mintea la o reflecție lungă și matură

Deci meditarea poate fi realizata numai in timpul sau dupa realizarea unui studiu asupra unui fenomen, care este o muncă intelectuală susținută, depusă în vederea însușirii de cunoștințe temeinice într-un anumit domeniu, o cercetare a unei probleme, a unui fenomen etc.

Chiar daca faptul de a studia si a medita nu sunt departe una de alta, exista totusi o diferenta. Studierea unui fenomen permite asimilarea cunostintei despre acesta, pecand meditarea permite obtinerea ideei care relecteaza din acel fenomen.

Asadar, cine cerceteaza scriptura fara sa mediteze la ea, poate afla multe lucruri despre si din ea, dar nu si mesajul acesteia.

Totusi dupa cum studiul nu poate fi realizat fara de meditare, caci meditarea face parte din insusi procesul studiului permitandui acestuia sa avanseze, tot la fel nici meditarea nu poate fi facuta fara de studiu, fiindca nu poti sa meditezi la ceea ce n-ai studiat.

Iar fara de aceste doua unelte, studierea si meditarea, nu va fi posibil de realizat o exegeza sanatoasa si prin urmare se poate deriva de la adevar.

Psalmistul ii cere ajutor lui Dumnezeu ca sa priceapa poruncile Sale, ca sa poata cugeta la ele. De aici intelegem ca el avea obiceiul sa studieze cuvantul lui Dumnezeu si sa afle adancimea lui de aceea cere lumina din partea lui Dumnezeu. Fa-ma sa pricep calea poruncilor Tale, si voi  cugeta la lucrurile Tale cele minunate. (Ps.119:27).

Conform pasajului din Matei 23:37-39, care este nevoia principala a omului ? Si atunci care trebuie sa fie motivatia prima in meditatia si studiul scripturii ?

Isus i-a raspuns: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.”

Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca.

Iar a doua, asemenea ei, este: “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.” ( Matei 23:37-39)

Nevoia principala a omului este Dumnezeu

Motivatia prima trebuie sa fie iubirea lui de Dumnezeu.

Tu iti faci partea ta  ? Ai tu un loc al tau unde sa stai sa meditezi  ? Ai tu un timp zilnic destinat partasiei in Cuvant  ?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *