Bibllia și Eu

Magii din răsărit

“Matei 1 :  24″  Dupa ce S-a nascut Isus in Betleemul din Iudeea, in zilele imparatului Irod, iata ca au venit niste magi din rasarit la Ierusalim.

În mod tradițional magii sunt vizitatorii cei care apar într-un episod al Evangheliei după Matei, care, după ce au auzit nașterea lui Isus, venind «din Est» ghidati de o stea să plătească tribut «regelui iudeilor» și ei aduc la Betleem daruri de mare bogăție simbolică: aur, smirnă și tămâie.

In versetul 25 din matei vedem ca Magii s-au apropiat de Ierusalim si intrebau pe oameni ; unde este imparatul nascut de curand al iudeilor ?

Ei credeau ca toata lumea cunostea acest mare eveniment si probabil ca se asteptau ca intre evrei sa fie o mare sarbatoare, dar din pacate nimeni nu stia aproape nimic, caci chiar si Irod aflase totul de la ei.(Mat.2:7)

Dar magii ii vazusra steaua si stiau cu siguranta ca un mare imparat aparuse deja in lume.

Cine sunt si de unde vin acesti magi

Textul Evangheliei nu menționează nici numărul lor, nici numele acestor “înțelepți” (în greacă: μάγοι, magoi), nici de unde vin, decat ca vin din rasarit.  Rasarit inseamna Iestul Israelului si ar putea fi Babilon, Persia, sau Siria

Ideea originii lor regale apare în Tertulian la începutul secolului al treilea, iar numărul lor este menționat mai târziu de Origen (Probabil i-a limitat la trei din cauza acelor trei daruri). Unele tradiții creștine, așa cum sa demonstrat pentru prima dată în secolul VIII Excerpta Latina Barbari, a incercat sa-i popularizeze sub numele de Melchior, Gaspar și Balthazar, dar aceste lucruri nu se afla in nici o evanghelie.

Darurile magilor

Biblia vorbeste de trei daruri ;  aur, tamaie si smirna. Aurul reprezinta regalitatea noului nascut, tamaia reprezinta preotia si smirna reprezinta moartea Lui.

(de scris ca originea magililor vine din Babilon si ca invatatura lor se trage de la Daliel care era mai mare pe magi.)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *