Bibllia si Eu

Este păcat sa fiu bogat

Mulți încearcă să explice parabola lui Isus din Matei 19:24 referitoare la cămila și urechea acului. În acea parabolă, Isus S-a uitat în jur și a spus ucenicilor Săi: „Cât de anevoie vor intra în Împărăția lui Dumnezeu cei ce au avuții!” Întrebările frecvente care apar sunt următoarele: Este păcat să fii bogat? Dacă da, de ce unii ca Avraam, Solomon au fost foarte bogați? La ce îmi folosește bogăția? De ce să nu am destui bani să dau și altora?

Ce înseamnă a fi bogat ?

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, trebuie să încercăm să înțelegem mai întâi ce înseamnă a fi bogat. Este bogăția un salariu mare? Este bogăția o casă sau o mașină frumoasă? Un salariu mediu în unele țări occidentale ajunge în jur de 2000 de euro, în timp ce în unele țări din Africa, Asia, America Latină, salariul poate fi de 20-50 de euro pe lună. Dacă v-aș întreba, în care dintre aceste două exemple se află cei bogați? Răspunsul ar fi sigur: cei care câștigă în jur de 2000 de euro. Astfel, dacă cei din Occident sunt considerați bogați și având în vedere parabola lui Isus, ei și alții ca ei nu prea au șanse să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu.

Oare la asta să se fi referit Isus? Majoritatea occidentalilor fac apel la credite bancare pentru a-și cumpăra casă, mașină, pentru a-și plăti nunta, vacanța etc., iar unele dintre aceste credite nu sunt rambursate decât în 20-30 de ani. Deci, salariul lor este fragmentat pentru a-și plăti datoriile și alte cheltuieli până se epuizează total, și așa lună de lună și an de an. Mulți dintre ei lucrează ore suplimentare și au două servicii pentru ași acoperi cheltuelile. Așadar, chiar și în țările considerate bogate, regula este să muncești o lună pentru a putea trăi o lună.

Prin urmare, dacă ideea de a fi bogat, presupune să depui efort zilnic și cu greu să faci față cheltuielilor dintr-o lună în alta, ce înseamnă să fii sărac atunci?

Un om din țările considerate sărace își câștigă viața muncind de la lună la lună. Se scoală dimineața, merge la muncă; poate nu are două „gioburi”, dar dacă locuiește la țară, are niște animale și adeseori teren agricol pentru a-și furniza cele necesare pentru viață. Care este atunci diferența dintre cei doi? Diferența este că unul crede că este bogat, iar celălalt crede că este sărac și nimic mai mult.

Dacă ambii sunt săraci, atunci cine sunt cei bogați la care s-a referit Isus? Dacă suntem atenți, Isus nu s-a referit la bogați în mod general, ci la o altă categorie de oameni. Un om bogat poate avea modul de viață al unui om sărac, iar un om sărac poate avea modul de viață al unui om bogat. De exemplu, un om care deține toate lucrurile necesare, adică o casă, o mașină, un loc de muncă etc., este considerat sărac de către un altul care deține câteva milioane de euro, patru-cinci mașini și mai multe case; altul care stă în chirie și nu are nici mașină, nici casă, este considerat mai sărac decât primul. Ce să mai vorbim despre cel care stă pe stradă și apelează la mila altora?

Care este deci bogatul și care este săracul? Cel care trăiește într-o țară bogată, are un salariu bun, dar stă în chirie, sau cel care locuiește într-o țară săracă, are un salariu mic, dar își are propria casă? Vedem că nu este deloc simplu să definim la ce fel de bogați se referea Isus. Să încercăm totuși să ne clarificăm puțin cu ajutorul Bibliei.

 

Tocmai cand era gata sa porneasca la drum, a alergat la El un om, care a ingenuncheat inaintea Lui si L-a intrebat: “Bunule Invatator, ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?”

“Pentru ce Ma numesti bun?”, i-a zis Isus. “Nimeni nu este bun decat Unul singur: Dumnezeu.

Cunosti poruncile: “Sa nu preacurvesti; sa nu ucizi; sa nu furi; sa nu faci o marturisire mincinoasa; sa nu inseli; sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta.”

El I-a raspuns: “Invatatorule, toate aceste lucruri le-am pazit cu grija din tineretea mea.”

Isus S-a uitat tinta la el, l-a iubit si i-a zis: “Iti lipseste un lucru; du-te de vinde tot ce ai, da la saraci, si vei avea o comoara in cer. Apoi vino, ia-ti crucea si urmeaza-Ma.”

Mahnit de aceste cuvinte, omul acesta a plecat intristat de tot; caci avea multe avutii.

Isus S-a uitat imprejurul Lui si a zis ucenicilor Sai: “Cat de anevoie vor intra in Imparatia lui Dumnezeu cei ce au avutii!”

Ucenicii au ramas uimiti de cuvintele Lui. Isus a luat din nou cuvantul si le-a zis: “Fiilor, cat de anevoie este pentru cei ce se incred in bogatii sa intre in Imparatia lui Dumnezeu!

Mai lesne este sa treaca o camila prin urechea unui ac, decat sa intre un om bogat in Imparatia lui Dumnezeu!”

Ucenicii au ramas si mai uimiti si au zis unii catre altii: “Cine poate atunci sa fie mantuit?”

Isus S-a uitat tinta la ei si le-a zis: “Lucrul acesta este cu neputinta la oameni, dar nu la Dumnezeu; pentru ca toate lucrurile sunt cu putinta la Dumnezeu.” (Mar10 :17-27).

Vedem că Isus nu se referea în mod special la cei bogați, ci la cei ce se încred în bogății, fie săraci sau bogați.

Și care este diferența dintre un om care se încrede în bogății și unul care nu se încrede în ele? Să încercăm să răspundem cu ajutorul Bibliei.

 

Diferență între un om care are bogății și un altul care se încrede în ele

Este vreo diferență între un om care are bogății și un altul care se încrede în ele? Da! Diferența poate fi mare, fiindcă un om poate fi bogat fără să fi încercat să se îmbogățească și fără să se încreadă în bogății. De exemplu, să fi moștenit bogăția. Iar un altul să nu o aibă, dar să își pue toată puterea în a se îmbogăți și astfel se va încrede în ea. La această categorie de oameni se referea Isus.

Sigur că evreii din vremea lui Isus știau din cărțile lor că nu este bine să-ți pui încrederea în bogății, dar, după cum se vede, ei nu prea erau familiarizați cu punerea în practică a acestor lucruri. „Nu te chinui să te îmbogățești, nu-ți pune priceperea în aceasta” (Proverbe 23:4).

 

Un om care se încrede în bogății nu poate să se încreadă și în Dumnezeu. „Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul și va iubi pe celălalt; sau va ține la unul și va nesocoti pe celălalt; nu puteți sluji lui Dumnezeu și lui Mamona” (Matei 6:24). Un om care se încrede în bogății nu poate să fie darnic și deci merge în dezacord cu Biblia, care îi îndeamnă pe cei bogați să fie mai ales bogați în fapte bune și să fie darnici.

Îndeamnă-i pe bogații veacului acestuia să nu se îngâmfe și să nu-și pună nădejdea în niște bogății nestatornice, ci în Dumnezeu, care ne dă toate lucrurile din belșug, ca să ne bucurăm de ele. Îndeamnă-i să facă bine, să fie bogați în fapte bune, să fie darnici, gata să simtă împreună cu alții (1 Timotei 6:17,18).

Vedem că versetul de mai sus se referă exact la ceea ce ne vorbea Isus, adică la bogății care își pun încrederea sau nădejdea în bogății. În versetul 18, mai observăm că ei sunt îndemnați să fie bogați în fapte bune, darnici și să simtă cu alții. Din păcate, aici este și problema, pentru că majoritatea bogaților eșuează la acest capitol.

Un individ al cărui suflet este întru totul dedicat lui Dumnezeu este pregătit oricând să renunțe la averea sa fără a fi afectat nici măcar în cel mai mic mod. Cu bucurie oferă, înțelegând că adevărata fericire constă în a dărui, nu în a primi. Un astfel de om are șansa de a trece prin urechea acului, iar Isus nu a spus că este imposibil, ci doar extrem de dificil.

Din versetul 21 menționat anterior înțelegem că îmbogățirea noastră ar trebui să fie orientată către Dumnezeu, nu către lumea aceasta. Prin scrisoarea lui Pavel către Timotei, învățăm că ar trebui să fim bogați în fapte bune. Îndeamnă-i să practice fapte bune, să fie generoși și să împărtășească bucuriile și necazurile altora, așa cum afirmă și 1 Timotei 6:18.

În Matei 6:19-23, Isus ne îndeamnă să adunăm comori în locuri unde moliile nu le pot distruge și hoții nu le pot fura. Chiar dacă în zilele noastre molii nu pot afecta conturile bancare, instabilitatea prezentă ne arată că riscurile sunt mai mari.

  1. “Nu vă strângeți comori pe pământ, unde moliile și rugina le distrug, și hoții le sapă și le fură;
  2. ci strângeți-vă comori în cer, unde nici moliile și rugina nu le afectează, și hoții nu le sapă sau le fură.
  3. Pentru că acolo unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră.”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *