Este pacat sa fiu bogat

Multi incearca sa destainuie acea parabola a lui Isus din matei 19 : 24 cu privire la camila si urechea acului, unde se spune ca Isus S-a uitat imprejurul Lui si a zis ucenicilor Sai: „Cat de anevoie vor intra in Imparatia lui Dumnezeu cei ce au avutii!”
Intrebarile cele mai dese care apar sunt urmatoarele : Este pacat sa fiu bogat ? Daca da, dece unii ca Avraam, Solomon au fost foarte bogati ? La ce ma incurca bogatia ? Dece sa nu am bani destui ca sa dau si la altii?
Ca sa intelegem mai indeaproape acest fenomen, trebuie sa incercam sa intelegem mai intai ce inseamna a fi bogat. Este bogatia un salariu mare ? Este bogatia o casa sau o masina frumoasa ?
Un  sarariu mediu din unele tari occidentale ajunge in jur de 2000 de euro, pecand unele tari din Africa, Asia, America Latina, au salariu de 20-50 de euro pe luna. Daca v-as intreba , in care din aceste doua exemple se afla cei  bogati ? Raspunsul ar fi sigur, cei care castiga in jur de 2000 de euro. Astfel, daca cei din occident sunt considerati bogati si bazandune pe parabola de mai sus a lui Isus, ei si altii ca ei, nu prea au sanse sa ajunga in imparatia lui Dumnezeu.
Oare la asta sa se fi referit Isus ? Majoritatea occidentalilor fac apel la credite bancare pentru asi cumpara casa, masina, asi plati nunta, vacanta etc… si unele din aceste credite nu sunt rambursate decat in 20-30 de ani. Deci salariul lor este fragmentat pentru asi plati datoriile si alte cheltueli pana se epuizeaza total, si asa luna de luna si an de an. Multi ditre ei lucreaza ore suplementare si au cate doua servicii. Deci chiar si in tarile asa zis bogate, regula este sa muncesti o luna pentru a putea trai o luna. Asa ca daca bogat inseamna sa muncesti zi de zi si abia sa-ti ajunga salariul de la o luna la alta, ce inseamna sa fii sarac atunci ?
Un om din tarile asa zise sarace, isi castiga viata si el muncind de la luna la luna. Se scoala dimineata, pleaca la munca, poate nu are doua «  gioburi  » dar daca locuieste la tara, are niste animale si adeseori teren agricol pentru asi furniza cele necesare pentru viata. Care este atunci diferenta dintre cei doi ? Diferenta este ca unul crede ca este bogat si altul crede ca este sarac si nimic mai mult.
Daca si unul si altul sunt saraci, atunci cine sunt cei bogati la care s-a referit Isus ? Daca suntem atenti, Isus nu s-a referit la bogati la modul general, dar la o alta categorie de oameni.
Un om bogat poate avea felul de traire a unui om sarac si un om sarac poate avea felul de traire a unui om bogat. De exemplu un om care poseda toate cele necesare, adica o casa, o masina, un serviciu etc… este considerat sarac de un altul care poseda cateva milioane de euro, patru-cinci masini si mai multe case, un altul care sta in chirie si nu are nici masina nici casa, este considerat mai sarac ca cel dintai. Ce sa mai vorbim de cel care sta in strada si face apel la mila altora.
Care este deci bogatul si care este saracul  ? Cel care traieste intr-o tara bogata, are un salariu bun dar sta in chirie, sau cel care locuieste intr-o tara saraca, are un salariu mic dar isi are propria casa ?
Vedem ca nu-i deloc simplu pentru a defini la ce fel de bogati se referea Isus. Sa incercam totusi sa ne clarificam un pic cu ajutorul bibliei.
Cuvantul ne spune ca la Isus a alergat un om, a ingenuncheat si la intrebat ce sa faca ca sa mosteneasca viata vesnica. Isus dupa ce l-a intrebat daca cunoaste poruncile, i-a zis sa vanda tot ce are ca sa imparta la saraci, se spune ca acest om a plecat foarte mahnit.    Isus S-a uitat imprejurul Lui si a zis ucenicilor Sai: „Cat de greu vor intra in Imparatia lui Dumnezeu cei ce au avutii!” .
La aceste cuvinte ucenicii au ramas uimiti, dar Isus a vazut ca ucenicii n-au inteles la ce se referea el, a luat din nou cuvantul si le-a zis: „Fiilor, cat de anevoie este pentru cei ce se incred in bogatii sa intre in Imparatia lui Dumnezeu!
Vedem ca in a doua fraza rostita de Isus, se  vede mai clar  la ce se referea El si putem sustrage de aici ca Isus nu s-a referit in mod special la cei bogati, ci la cei ce se incred in bogatii, fie saraci s-au bogati.
Este vre-o diferenta intre un om care are bogatii si un altul care se increde in ele. Da ! Diferenta poate fi mare, caci un om poate fi bogat fara sa se increada in bogatii, fara sa fi incercat sa se imbogateasca, de exemplu sa fi mostenit bogatia, si un altul sa nu o aiba dar sa-si puna toata puterea ca sa se imbogateasca, si astfel se increade in ea, la aceasta categorie de oameni se referea Isus.
Sigur ca evreii de pe vremea lui Isus, stiau din cartile lor ca nu este bine sa-ti pui increderea in bogatii, dar dupa cum se vede, ei nu prea erau familiarizati cu punerea in practica a acestor lucruri.
Nu te chinui ca sa te  imbogatesti, nu-ti pune priceperea in aceasta. (Prov.23:4)
Dar Isus nu s-a oprit aici, ci da si un exemplu, destul de greu de inteles, si anume ca este „mai usor sa treaca o camila prin urechea unui ac, decat sa intre un om bogat in Imparatia lui Dumnezeu!”, unde uchenicii au ramas si mai uimiti.
Asta-i chiar de tot, ori ce n-ai face si cum n-ai incerca, o camila nu trece nici cum prin urechea unui ac.
17. Tocmai cand era gata sa porneasca la drum, a alergat la El un om, care a ingenuncheat inaintea Lui si L-a intrebat: „Bunule Invatator, ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?”
18. „Pentru ce Ma numesti bun?”, i-a zis Isus. „Nimeni nu este bun decat Unul singur: Dumnezeu.
19. Cunosti poruncile: „Sa nu preacurvesti; sa nu ucizi; sa nu furi; sa nu faci o marturisire mincinoasa; sa nu inseli; sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta.”
20. El I-a raspuns: „Invatatorule, toate aceste lucruri le-am pazit cu grija din tineretea mea.”
21. Isus S-a uitat tinta la el, l-a iubit si i-a zis: „Iti lipseste un lucru; du-te de vinde tot ce ai, da la saraci, si vei avea o comoara in cer. Apoi vino, ia-ti crucea si urmeaza-Ma.”
22. Mahnit de aceste cuvinte, omul acesta a plecat intristat de tot; caci avea multe avutii.
23. Isus S-a uitat imprejurul Lui si a zis ucenicilor Sai: „Cat de anevoie vor intra in Imparatia lui Dumnezeu cei ce au avutii!”
24. Ucenicii au ramas uimiti de cuvintele Lui. Isus a luat din nou cuvantul si le-a zis: „Fiilor, cat de anevoie este pentru cei ce se incred in bogatii sa intre in Imparatia lui Dumnezeu!
25. Mai lesne este sa treaca o camila prin urechea unui ac, decat sa intre un om bogat in Imparatia lui Dumnezeu!”
26. Ucenicii au ramas si mai uimiti si au zis unii catre altii: „Cine poate atunci sa fie mantuit?”
27. Isus S-a uitat tinta la ei si le-a zis: „Lucrul acesta este cu neputinta la oameni, dar nu la Dumnezeu; pentru ca toate lucrurile sunt cu putinta la Dumnezeu.”
La ce s-ar fi referit Isus in aceasta pilda ?
Mai intai de a ne cufunda tot mai mult si de a incerca sa intelegem, sa nu uitam ca Isus nu se referea la orice bogat ci la cei care se incred in bogatii.
Si care este diferenta dintre un om care se increde in bogatii si un atul care nu se increde in ele ? Sa incercam sa raspundem cu ajutorul Bibliei.
Un om care se increde in bogatii, nu pose sa se increada si in Dumnezeu.
Nimeni nu poate sluji la  doi  stapani. Caci sau va uri pe unul si va iubi pe celalalt; sau va tine la unul si va nesocoti pe celalalt; nu puteti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona. (Mat.6:24)
Un om care se increde in bogatii nu poate sa fie darnic si deci merge in dezacord cu Biblia, ca anume ea ii indeamna pe cei bogati sa fie mai ales bogati in fapte bune si sa fie darnici.
Indeamna pe bogatii veacului acestuia sa nu se ingamfe si sa nu-si puna nadejdea in niste bogatii nestatornice, ci in Dumnezeu, care ne da toate lucrurile din belsug, ca sa ne bucuram de ele. Indeamna-i sa faca bine, sa fie bogati in fapte bune, sa fie  darnici, gata sa simta impreuna cu altii, (1Tim.6:17,18)
Vedem ca versetul de mai sus se refera exact la ceea ce ne vorbea Isus, si anume la bogatii care isi pun increderea sau nadejdea in bogatii. In versetul 18 mai observam ca ei sunt indemanti sa fie bogati in fapte bune, darnici si sa simta cu altii, dar din pacate aici e si problema caci majoritatea bogtilor falimenteaza la ecest capitol.
Din pacate de cele mai multe ori, un om bogat este tocmai opusul la cele de mai sus si de asta Isus a incercat sa elibereze pe orice om de incarcaturile lumii care ar putea fi o piedica in drumul mantuirii si astfel trecerea prin „urecherea acului” adica incarcat de „bagajele lumii” si trairea dupa cuvant, ar fi imposibila.
Unui om sarac, Dumenezeu nu poate sa-i ceara sa dea de acolo de unde nu are, pecand un om bogat se face imediat vinovat daca isi cumuleaza bogatii fara sa imparta si celor saraci.
Nu exista nici o justificare pentru un om care isi iroseste timpul ca sa se imbogateasca si isi mareste conturile la banca ca bogatul care dorea sa-si mareasca granarele, iar cei din jurul lui si mai rau cei din casa lui abia se descurca de la o zi la alta.
Luca 20  :16. Si le-a spus pilda aceasta: „Tarina unui om bogat rodise mult.
17. Si el se gandea in sine si zicea: „Ce voi face? Fiindca nu mai am loc unde sa-mi strang roadele.”
18. „Iata”, a zis el, „ce voi face: imi voi strica granarele si voi zidi altele mai mari; acolo voi strange toate roadele si toate bunatatile mele;
19. si voi zice sufletului meu: „Suflete, ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea si inveseleste-te!”
20. Dar Dumnezeu i-a zis: „Nebunule! Chiar in noaptea aceasta ti se va cere inapoi sufletul; si lucrurile pe care le-ai pregatit ale cui vor fi?”
21. Tot asa este si cu cel ce isi aduna comori pentru el, si nu se imbogateste fata de Dumnezeu.”
Ce sa faca atunci cei care s-au nascut bogati fara sa fi prea dorit acest lucru  ? Un om bogat care nu investeste din bogatia lui in lucrarea Domnului, indiferent de ce zice el ca este, este din categoria celor care isi pun increderea in bogatii, cea pe care a condamnat-o Isus.
Cel care nu se increde in bogatii, este gata oricand sa-si scoata toti banii si sa-i dea pentru o fapta buna exact ca acea batranica care a dat cei doi bani, si asta a fost tot ce a avut.
Un om cu inima lipita intru totul de Dumnezeu este gata oricand sa se desparta de avutia lui fara sa fie afectat macar un pic de ea. El chiar da cu bucurie caci a inteles ca bucuria este in a da si nu in a primi.
Un astfel de om are o sansa sa treaca prin urechea acului si de asta Isus n-a zis ca va fi imposibil, ci doar foarte greu.
Din versetul 21 mentionat mai sus intelegem ca nu fata de lumea aceasta trebuie sa ne imbogatim, ci fata de Dumnezeu.
Si din scrisoarea lui Pavel catre Timotei intelegem ca trebuie sa fim bogati in fapte bune.
Indeamna-i sa faca bine, sa fie bogati in fapte bune, sa fie darnici, gata sa simta impreuna cu altii, (1Tim.6:18)
In matei Cap 6 : 19 – 23, Isus ne indeamna sa strangem comori acolo unde nu le mananca moliie si unde le fura hotii. Recunoastem ca in zilele noastre moliile nu pot avea acces la contul bancar, dar cu instabilitatea din zilele noastre, se poate intampla si mai rau.
19. Nu va strangeti comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina si unde le sapa si le fura hotii;
20. ci strangeti-va comori in cer, unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura.
21. Pentru ca unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *