Bibllia și Eu

Este Dumnezeu Atotputernic

Este Dumnezeu Atotputernic ?

 

Persoanele care-si pun aceasta intrebare, nu sunt neaparat religioase, dar nu pot fi nici printre cele care afirma ca Dumnezeu nu exista.

Sa ne punem de acord ! Daca Dumnezeu nu exista, atunci intrebarea de mai sus nu isi are rostul. Dar daca exista, atunci cum e El ?

De unde am putea afla, si cine ne-ar putea povesti despre El ? Daca cautam in Istorie, nu gasim decat contradictii si mai degraba scrieri bazate pe impulsuri omenesti, un amalgam amestecat intre traditie si arhiologie.

Daca-L cautam printre oamenii de stiinta, gasim si mai multa confuzie si mai rau de parca ar fi un dosar clasat de care nu trebuie sa te mai atingi caci cand le pui intrebarea; ce parere aveti, exista Dumnezeu ? Raspunsul e cam acelasi, ce chiar va intereseaza asa ceva ? Sau , Dumnezeu ? Hmm, este un subiect invechit.  Nustiu pe tine prietene, dar pe mine nu e un subiect invechit, si da, ma intereseaza foarte mult.

Nu, nu-i un subiect invechit, caci ce-i vesnic nu se invecheste si, da, ma intereseaza atat, incat as vrea sa aflu pana si cel mai mic amanunt despre El. Dar sa revenim la intrebarea initiala, este Dumnezeu Atotputernic ?

Mai inainte ca sa ne lansam in aceasta aventura, sa nu uitam ca cuvantul Atotputernic, se compune din doua cuvinte; Atot+puternic, care inseamna, cu putere nelimitata.

Oare i se potriveste creatorului nostru un astfel de atribut ? Cred ca pentru a afla raspunsul, va trebui sa rasfoim un pic cuvantul Sau, adica biblia.

Si biblia se incepe cu cuvintele urmatoare ; “La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul” (Fac 1:1). Ce a facut ? Cerurile si pamantul ?

Hai sa ne oprim un pic aici, adica asupra cerurilor. Dupa cum cuvantul ceruri este la plural, se subintelege ca sunt cel putin doua dar biblia nu se opreste aici, ci ne invata ca Dumnezeu a creiat cerurile, pamantul si toata ostirile lor. 

Astfel au fost sfarsite cerurile si pamantul si toata ostirea lor”. (Fac.2:1); Tu, Doamne, numai Tu ai facut cerurile, cerurile cerurilor si toata ostirea lor, si pamantul cu tot ce este pe el, marile cu tot ce cuprind ele. Tu dai viata tuturor acestor lucruri, si ostirea cerurilor se inchina inaintea Ta. (Neem.9:6); Cerurile spun slava lui Dumnezeu, si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui. (Ps.19:1); Cerurile au fost facute prin cuvantul Domnului, si toata ostirea lor prin suflarea gurii Lui. (Ps.33:6); Eu am facut pamantul si am facut pe om pe el; Eu cu mainile Mele am intins cerurile si am asezat toata ostirea lor. (Isa.45:12); Caci asa vorbeste Domnul, Facatorul cerurilor, singurul Dumnezeu care a intocmit pamantul, l-a facut si l-a intarit, l-a facut nu ca sa fie pustiu, ci l-a intocmit ca sa fie locuit: “Eu sunt Domnul, si nu este altul! (Isa.45:18); Mana Mea a intemeiat pamantul, si dreapta Mea a intins cerurile: cum le-am chemat, s-au si infatisat indata. (Isa.48:13).

Cuvantul cer inseamna, spațiu pe care îl vedem deasupra capului nostru, atmosfera, spațiu infinit în care se mișcă toate astrele, dar mai are si un alt sens care inseamna, paradisul, locinta lui Dumnezeu si a celor mantuiti după moarte. Si daca ne relatam la versetele biblice unde se spune ca Dumnezeu a creat cerurile si tot ce cuprind ele, insemna ca Dumneazeu a creat mai multe “spatii infinite in care se misca toate astrele” si nu numai atat caci din cuvintele lui Isus intelegem ca in cer sunt mai multe locasuri. In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri. Daca n-ar fi asa, v-as fi spus. Eu Ma duc sa va pregatesc un loc”. (Ioan.14:2)

Bazandu-ne pe exprienta apostolului Pavel, vedem ca ceruri sunt nu doua ci cel putin trei. Cunosc un om in Hristos, care, acum paisprezece ani, a fost rapit pana in al treilea cer (daca a fost in trup, nu stiu; daca a fost fara trup, nu stiu: Dumnezeu stie)”. (2Cor.12:2)

Deci daca sunt mai multe ceruri, si mai multe locuinte in aceste ceruri pe care mintea noastra nici nu le poate percepe, nici nu le poate intelege, n-ar fi oare frumos din partea noastra sa recunoastem ca, sau noi suntem prea mici, sau Cel ce a creiat totul este prea mare ?

Cerurile” din punct de vedere stiintific

Universul si DumnezeuDaca cerurile mentionate in biblie reprezinta universul despre care ne invata oamenii de stiinta, inseamna ca Cel ce a creat totul este maret dupa cum ne invata biblia.

Dupa cate stim, ceia ce numim noi univers este spatiul care ne inconjoara si care este compus din sute de miliarde de galaxii, care la randul lor sunt compuse din sute de miliarde de sisteme solare si ca noi locuim intr-unul din aceste sisteme solare pe o simpla planeta.

Si aici este vorba numai de ceia ce putem observa noi, cu tehnologilie noastre extrem de limitate si daca ar fi sa facem un mic calcul am ajunge repede la infinit.

Se spune ca un sistem solar este compus dintr-o stea si planetele care-l incojoara. Distanta dintre planeta noastra si venus care este cea mai apropiata planeta de pamant, din sistemul nostru solar este de aproximativ 40 miliane de km.

Cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar, se numeste Proxima Centauri si este la 4,2 ani lumină distanță. Viteza luminii este de 300 000 km pe secunda si un an lumina convertit in kilometri este de 9331 200 000 000. Deci distanta in km de la noi pana la cea mai mai apropiata stea este de 39 191 040 000 000 de km. Cine vrea sa plece, drum bun dar eu am altceva de facut.

Dar chiar daca aceste masuri ne depasesc si ni se par incalculabile, noi nu suntem decat la inceput caci nu suntem decat in interiorul galaxiei noastre, Calea Lactee.

Calea Lactee, conține între 200 și 400 de miliarde de stele, adica de sisteme solare, seamănă cu un disc de 1000 ani lumina de grosime și 100.000 de ani lumina de diametru.

Din emisfera nordică, putem observa o galaxie asemănătoare cu cea a noastră: galaxia spirală a lui Andromeda, la 2,5 milioane de ani lumina distanta de galaxia noastra.

Calea Lactee și galaxia Andromeda sunt membrii principali ai unui grup de aproximativ 50 de galaxii denumite Grupul Local al cărui diametru este estimat la 10 milioane ani lumina. Există multe seturi mai mari, cu sute sau mii de membri, numiți grupări de galaxii. De exemplu, există grupul de Fecioare la 60 de milioane de ani lumina, care ar putea avea până la 2000 de membri, adica 2000 de galaxii la un loc.

Se presupune ca in universul nostru exista intre 100 si 200 de miliarde de galaxii, sau o teorie mai noua, ca e chiar infinit.

Cred ca e inutil sa ne bagam aici cu kilometri ca sa incercam sa mai convertim ceva, mai bine am recunoaste un simplu lucru si anume ca suntem mici de tot, iar Cel ce a creat totul nu poate fi decat un Dumnezeu Atotputernic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *