Bibllia și Eu

Iosafat împaratul lui Iuda

Iosafat- Imparatul lui Iuda, între – 870 si – 848 înainte de Cristos

 

Cum l-a cunoscut Iosafat pe Dumnezeu

Inca de mic copil, Iosafat a vazut in tata-l sau Asa, un om care il iubea pe Dumnezeu si probabil a fost marcat prin intorsatura pe care a luat-o tata-l sau cand prorocul Domnului, Azaria i-a spus urmatoarele cuvinte  ; «  Ascultaţi-mă, Asa şi tot Iuda şi Beniamin! Domnul*  este cu voi când sunteţi cu El; dacă-L**  căutaţi, Îl veţi găsi; iar dacă-L†  părăsiţi, şi El vă va părăsi. »

Dupa cum ne relateaza cartea croniciror, Asa sa intarit prin aceste cuvinte şi a îndepărtat urâciunile din toată ţara lui Iuda şi Beniamin şi din cetăţile pe*  care le luase în muntele lui Efraim şi a înnoit altarul Domnului, care era înaintea pridvorului Domnului.

Asa a avut un zel deosebit pentru Dumnezeu caci n-a lasat-o nici chiar pe mama lui, Maaca, sa mai fie imparateasa, pentru ca facuse un idol Astarteii si i-a daramat idolul, pe care l-a facut praf, si l-a ars langa paraul Chedron.

Fiind alaturi de tata-l sau si vazand toate aceste lucruri si bineinteles si multe altele, Iosafat a inceput tot mai mult sa- L cunoasca pe Dumnezeu si sa inceapa sa aiba o relatie personala cu El.

 

Trasaturile de caracter ale lui Iosafat si Impactul pe care l-a avut Dumnezeu asupra lui

De la inceput se observa in Iosafat un om care stia ce are de facut, un om devotat si integru.

Primul lucru pe care il vedem este ca el si -a intarit tara impotriva lui Israel, sigur din cauza ca Israel traia in pacat departe de Domnul si acest lucru nu placea lui Iosafat.

Dar faptul ca Iosafat si-a intarit cetatile, mai arata cel putin doua lucruri. Securizarea si siguranta lui Iuda impotriva dusmanului, dar si impotriva valurilor de invataturi stricate care veneau de la popoarele straine din imprejurimi.

Seriozitatea cu care a inceput sa lucreze Iosafat ne arata ca era un om responsabil si hotarat, un om cu ravna pentru lucrarea lui Dumnezeu si cu un plan bine pus la punct.

El a dorit de la inceput sa-si creieze un drum diferit de Israel si de celelalte popoare care nu erau deloc dupa placul Domnului dupa cum ne spune cuvantul ca el a umblat in cele dintai cai ale tatalui sau David si n-a cautat pe Baali si ca a alergat la Dumnezeul tatalui sau si a urmat poruncile Lui, fara sa faca ce facea Israel.

Aici vedem doua aspecte in legatura cu Iosafat  ; ura fata de pacat si dragostea fata de Dumnezeul adevarat.

In 2 cronici 17 cu 5 ni se spune ca «  Domnul a intarit domnia in mainile lui Iosafat, caruia tot Iuda ii aducea daruri. Si a avut o multime de bogatii si slava  » si aici se mai observa o calitate a lui Iosafat care este, stabilitatea sa caci chiar dupa ce a devenit foarte bogat, versetul 6 ne spune ca «  inima lui s-a intarit din ce in ce in caile Domnului, si a indepartat din Iuda chiar si inaltimile si idolii  ».

Iosofat putea sa se inganfe in confortul sau si sa renunte la lucrarea lui Dumnezeu, dar el a contunuat sa lupte cu vechile obicheiuri care se practicau pe atunci si anume inchinarea la idoli si alte uraciuni.

Iosafat probabil ca isi facuse un program bine intemeiat inca din casa tatalui lui, caci numai in al treilea an al domniei lui, a insarcinat pe capeteniile sale, pe leviti si pe preoti si ei au invatat pe oameni in Iuda, avand cu ei cartea Legii Domnului. Au strabatut toate cetatile lui Iuda si au invatat pe oameni in mijlocul poporului.

Aici vedem in Iosofat iubirea de popor, sau mai bine zis, iubirea de aproapele sau fiindca el dorea ca orice om sa-l cunoasca pe Dumnezeu si poruncile sale.

El isi dorea o schimbare radicala a poporului, de la mare la mic, ca toti sa cunoasta legile lui Dumnezeu pentruca numai astfel Domnul lor va ramane cu ei.

In Iosafat se mai observa si cateva lucruri mai putin de laudat, faptul ca se incuscreste cu Ahab imparatui Israelului si mai tarziu il sprijina pe acesta in lupta, acest lucru il face sa sufere si primeste chiar si o mustrare din partea lui Dumnezeu prin prorocul Iehu caci Domnul se maniase pe el.

Dar chiar si aici se vede in Iosofat un om care ia cu seriozitate lucrarea lui Dumnezeu, caci nu s-a pornit la lupta fara sa puna pe Ahab sa intrebe pe Domnul prin prorocii sai daca sa mearga sau nu.

Si chiar cand toti cei 400 de proroci spuneau lui Ahab «  Suie-te, si Dumnezeu o va da in mainile imparatului  », Iosafat avea indoieli si a intrebat pe Ahab daca nu mai cunostea vre-un alt proroc pentruca el era atent la lucrarea Domnului.

Se pare ca Iosofat nu era un om inganfat si suparacios caci chiar daca Domnul il mustrase, ravna pe care o avea pentru lucrarea lui Dumnezeu nu l-a lasat in pace, si nu dupa mult timp a facut o calatorie prin mijlocul poporului pentru a mai aduce oameni la Dumnezeu.

A pus deasemenea judecatori in toate cetatile intarite din tara lui Iuda si i-a indemnat sa judece poporul cu frica de Domnul.

Iosafat mai era si un om al rugaciunii caci cand fiii lui Moab si fiii lui Amon si niste maoniti au pornit cu razboi impotriva lui, el a strigat catre Domnul si a vestit un post pentru tot Iuda.

El putea sa faca ca ceilalti imparati, sa-si stranga oastea si sa plece la lupta, dar a preferat sa se adreseze celui Atotputernic si cel Atotputernic i-a dat biruinta.

Iosofat nu a uitat sa-i multumeasca lui Dumnezeu si sa-I aduca laude dupa ce i-a dat biruinta, (2 Cronici 20:26. ) « A patra zi, s-au strans in valea Beraca unde au binecuvantat pe Domnul ».

 

Impactul asupra celor din jur

Iosofat a avut un impact foarte pozitiv asupra celor din jur pentru ca el insusi a staruit in implinirea cuvantului lui Dumnezeu si in afara de asta a pus in aplicare ceia ce a vorbit.

Iar primul impact vizibil de toti a fost cand a daramat inaltimile si idolii.

(2 Cronici 17:6) «  Inima lui s-a intarit din ce in ce in caile Domnului, si a indepartat din Iuda chiar si inaltimile si idolii  ». A insarcinat pe capeteniile sale, pe leviti si pe preotii ca sa invete pe oamenii lui Iuda legea Domnului si au strabatut toate cetatile lui Iuda si majoritatea poporului s-a inturnat la Domnul.

Cuvantul ne mai spune ca «  groaza Domnului a apucat toate imparatiile tarilor dimprejurul lui Iuda, si n-au facut razboi impotriva lui Iosafat  ».

Un lucru important putem sustrage de aici si anume ca popoarele dimprejur au auzit despre Dumnezeul Atotputernic si aceasta lucrare nu poate avea decat un impact puternic si positiv.

Un alt impact a fost acela ca din causa mesajului lui Iosofat, s-a creiat o stare de pace pe un timp indelungat si tarile vecine n-au mai iesit la razboi.

Faptul ca Iosofat à pus deasemenea judecatori in toate cetatile intarite din tara lui Iuda, in fiecare cetate si i-a pus sa judece poporul cu frica de Domnul a creiat o stare de siguranta si liniste.

Poporul a fost trezit din adormirea lui datorita efortului lui Iosafat si tara a fost binecuvantata, astfel toate binecuvantarile scrise in cartea lui Moise au venit peste Iuda.

Poporul s-a invatat sa posteasca, sa se roage si sa ceara ajutor de la Domnul mai ales in situatii critice, dupa cum ne relateaza 2 Cronici 20:3-5,13 cand au pornit cu razboi fiii lui Moab si Amon.

«  3. In spaima sa, Iosafat si-a indreptat fata sa caute pe Domnul si a vestit un post pentru tot Iuda.

4. Iuda s-a adunat sa cheme pe Domnul si au venit din toate cetatile lui Iuda sa caute pe Domnul.

5. Iosafat a venit in mijlocul adunarii lui Iuda si a Ierusalimului, in Casa Domnului, inaintea curtii celei noi.

13 Tot Iuda statea in picioare inaintea Domnului, cu pruncii, nevestele si fiii lor.  »

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *