Bibllia și Eu

Iosia imparatul lui Iuda

Iosia imparatul lui Iuda

 

In anul -640, Amon imparatul lui Iuda, tata-l lui Iosia este ucis de slujitorii sai, intr-un complot, probabil pentruca unul din ei vroia sa-i ia locul

Iosia avea opt ani cand tata-l sau a murit si sigur socat de acest eveniment si de atata violenta in jurul lui, in inima lui s-a nascut o dorinta dupa pace si dreptate care la indreptat catre Dumnezeul adevarat al lui Israel.

Pentruca poporul tinea la linia regala, s-au rasculat si au ucis pe toti aceia care au ucis pe imparatul Amon, dupa cum se relateaza in 2 Imp : 24 ; « Dar poporul tarii a lovit pe toti cei ce uneltisera impotriva imparatului Amon; si poporul tarii a pus imparat, in locul sau, pe fiul sau Iosia ».

In -640, Iosia este intronat ca rege la varsta de numai 8 ani, o varsta frageda dar nu si fara de hambitii caci cativa ani mai tarziu, pe la varsta de 15-16 ani, framantat de o dorinta arzatoare dupa lucrarea lui Dumnezeu, Iosia a inceput sa caute pe Dumnezeul tatalui sau David si sa-I devina tot mai loial.

 

Destrugerea uraciunilor si curatarea Templului si a tarii

In al doisprezecelea an al domniei sale, pe la varsta de 19-20 de ani, Iosia a trecut la fapte si anume a inceput sa curete Iuda si Ierusalimul de inaltimi, de idolii Astarteii, de chipuri cioplite si de chipuri turnate, dupa cum ne relateaza scriptura in (2 Regi 23) si (2 Cronici 34 )

Pentru a se asigura ca uraciunile mostenite de la predecesorii sai nu se vor mai instala cu nici un chip, Iosia a distrus tot ce a putut din ceia ce pangarea lucrarea lui Dumnezeu si anume a poruncit preotilor si celor ce pazeau pragul, sa scoata din Templul Domnului toate sculele care fusesera facute pentru Baal, pentru Astarteea si pentru toata ostirea cerurilor: si le-a ars afara din Ierusalim, in ogoarele Chedronului, si a pus sa le duca cenusa la Betel.

A daramat inaintea lui altarele Baalilor si au taiat stalpii inchinati soarelui care erau deasupra lor; a sfaramat idolii Astarteii, chipurile cioplite si chipurile turnate, le-a facut praf, a presarat praful pe mormintele celor ce le adusesera jertfe
A ars oasele preotilor pe altarele lor.
A daramat altarele, a facut bucati idolii Astarteii si chipurile cioplite, le-a facut praf si a taiat toti stalpii inchinati soarelui in toata tara lui Israel.

A izgonit pe preotii idolilor, pusi de imparatii lui Iuda sa arda tamaie pe inaltimi in cetatile lui Iuda si in imprejurimile Ierusalimului, si pe cei ce aduceau tamaie lui Baal, soarelui, lunii, zodiilor si intregii ostiri a cerurilor.
A scos din Casa Domnului idolul Astarteii si l-a dus afara din Ierusalim la paraul Chedron; l-a ars la paraul Chedron si l-a prefacut in cenusa, iar cenusa i-a aruncat-o pe mormintele copiilor poporului.
A daramat casele sodomitilor care erau in Casa Domnului si unde femeile impleteau corturi pentru Astarteea.
A adus pe toti preotii din cetatile lui Iuda; a pangarit inaltimile unde ardeau preotii tamaie, de la Gheba pana la Beer-Seba; si a daramat inaltimile de la porti, cea care era la intrarea portii lui Iosua, capetenia cetatii, si cea care era la stanga portii cetatii.

A Imparatul a pangarit Tofetul in valea fiilor lui Hinom, ca nimeni sa nu-si mai treaca fiul sau fiica prin foc in cinstea lui Moloh.
A indepartat de la intrarea Casei Domnului caii, pe care imparatii lui Iuda ii inchinasera soarelui, langa odaia dregatorului Netan-Melec, care locuia in mahala; si a ars in foc carele soarelui.
A daramat altarele de pe acoperisul odaii de sus a lui Ahaz, pe care le facusera imparatii lui Iuda, si altarele pe care le facuse Manase in cele doua curti ale Casei Domnului; dupa ce le-a sfaramat si le-a luat de acolo, le-a aruncat tarana in paraul Chedron.

A pangarit inaltimile care erau in fata Ierusalimului, pe partea dreapta a Muntelui Pierzarii, si pe care le zidise Solomon, imparatul lui Israel, Astarteii, uraciunea sidonienilor, lui Chemos, uraciunea Moabului, si lui Milcom, uraciunea fiilor lui Amon.

A sfaramat stalpii idolesti si a daramat Astarteile, si locul lor l-a umplut cu oase omenesti.
A daramat si altarul de la Betel si inaltimea facuta de Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca; a ars inaltimea si a prefacut-o in tarana si a ars idolul Astarteii.

A luat oasele din niste morminte, si le-a ars pe altar, si l-a pangarit, Iosia a mai inlaturat toate templele idolesti ale inaltimilor care se aflau in cetatile Samariei si pe care le facusera imparatii lui Israel ca sa manie pe Domnul; a facut cu ele intocmai cum facuse in Betel.
A injunghiat pe altare pe toti preotii inaltimilor, care erau acolo, si a ars pe ele oase de oameni.

A starpit pe cei ce chemau duhurile, pe cei ce spuneau viitorul, terafimii, idolii si toate uraciunile care se vedeau in tara lui Iuda si la Ierusalim.

Astfel a curatat Iuda si Ierusalimul, cetatile lui Manase, lui Efraim, lui Simeon si chiar lui Neftali, pretutindeni, in mijlocul daramaturilor lor.

Vedem in Iosia, un tanar cu caracter puternic, un om cu o viziune deosebita, fiindca a rasturnat un sistem diabolic instalat la toate nivelele din societate, de la cel mai mic pana la cel mai mare.

 

Restaurarea casei Domnului si descoperirea cartii legii Domnului

Pe la varsta de 24 de ani, Iosua, a trimia pe Safan, fiul lui Atalia, pe Maaseia, capetenia cetatii, si pe Ioah, fiul lui Ioahaz, arhivarul, sa repare Casa Domnului Dumnezeului sau si ca sa dea marelui preot Hilchia, argintul adus in Casa lui Dumnezeu, pe care-l stransesera levitii pazitori ai pragului de la Manase si Efraim si de la toata cealalta parte a lui Israel, si de la tot Iuda si Beniamin, si de la locuitorii Ierusalimului.

Argintul a fost inmanat mesterilor insarcinati cu facerea lucrarii, acestia l-au dat lucratorilor care munceau la dregerea Casei Domnului, iar ei l-au dat tamplarilor si zidarilor ca sa cumpere pietre cioplite si lemne pentru grinzi si pentru captusitul cladirilor pe care le stricasera imparatii lui Iuda.

Pe cand scoteau ei argintul care fusese adus in Casa Domnului, preotul Hilchia a gasit cartea Legii Domnului data prin Moise si i-a transmis-o imparatului prin Logofatul Safan.

Dupa ce Safan i-a citit-o, imparatul a fost bulversat, si si-a rupt hainele.

Se vede clar ca Iosia iubea pe Dumnezeu caci a trimis imediat pe oamenii lui de incredere sa intrebe pe Domnul prin prorocita Hulda.
Mai observam in versetul 21 din 2 Cronici 34 ca Iosia nu era egoist caci el chiar daca era inmparatul numai a lui Iuda, si chiar daca au trecut sute de ani de la separarea lui Iuda de Israel, el totusi a cerut slujitorilor sai sa intrebe pe Domnul si de ramasita lui Israel.
Iosia spera la o reunificare a celor doua imparatii, el spera la un Israel intors in totalitate la Domnul si chiar daca raspunsul lui Dumnezeu nu a fost poate chiar intocmai dupa asteptarea sa, Iosia a facut totul ce putea face un om pentru a restaura lucrurile dupa voia lui Dumnezeu.

In 2 Cronici 34 : 23-28 vedem ca raspunsul lui Dumnezeu cu privire la Iuda si Israel nu a fost deloc incurajator, nici pentru imparat si nici pentru tara.
23. ea le-a raspuns: “Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel: “Spuneti omului care v-a trimis la mine:
24. “Asa vorbeste Domnul: “Iata, voi trimite nenorociri peste locul acesta si peste locuitorii lui, si anume toate blestemele scrise in cartea care s-a citit inaintea imparatului lui Iuda.
25. Pentru ca M-au parasit si au adus tamaie altor dumnezei, maniindu-Ma prin toate lucrarile mainilor lor, mania Mea s-a varsat asupra acestui loc si nu se va stinge.”
26. Dar sa spuneti imparatului lui Iuda care v-a trimis sa intrebati pe Domnul: “Asa vorbeste Domnul Dumnezeul lui Israel cu privire la cuvintele pe care le-ai auzit:
27. “Pentru ca ti s-a induiosat inima, pentru ca te-ai smerit inaintea lui Dumnezeu, cand ai auzit cuvintele rostite de El impotriva acestui loc si impotriva locuitorilor lui, pentru ca te-ai smerit inaintea Mea, pentru ca ti-ai sfasiat hainele si ai plans inaintea Mea, si Eu am auzit – zice Domnul.
28. Iata, te voi strange langa parintii tai, vei fi adaugat in pace in mormantul tau si nu vei vedea cu ochii tai toate nenorocirile pe care le voi trimite peste locul acesta si peste locuitorii lui.” Ei au adus imparatului raspunsul acesta.

Cu toate acestea, datorita zelului pe care-l avea Iosia pentru Dumnezeu, el nu s-a oprit aici, ci a continuat sa se apropie tot mai mult de El, a strans pe toti batranii din Iuda si din Ierusalim, s-a suit la Casa Domnului cu toti slujitorii si cu tot poporul si le-a citit toate cuvintele din carte legamantului.

(2 Cronici 34 : 29-30)
29. Imparatul a strans pe toti batranii din Iuda si din Ierusalim.
30. Apoi s-a suit la Casa Domnului cu toti oamenii lui Iuda si cu locuitorii Ierusalimului, cu preotii si levitii si cu tot poporul, de la cel mai mare pana la cel mai mic. A citit inaintea lor toate cuvintele cartii legamantului care se gasise in Casa Domnului.

El era un om stabil si devotat lui Dumnezeu caci n-a ezitat sa incheie un legamant trainic cu Dumneu ca sa pazeasca poruncile Lui, invataturile Lui si legile Lui din toata inima si din tot sufletul lui si sa implineasca cuvintele legamantului scrise in cartea legii.

(2 Cronici 34 : 31)
31. Imparatul statea pe scaunul lui imparatesc si a incheiat legamant inaintea Domnului, indatorandu-se sa urmeze pe Domnul si sa pazeasca poruncile Lui, invataturile Lui si legile Lui din toata inima si din tot sufletul lui si sa implineasca cuvintele legamantului scrise in cartea aceasta.

Iosia nu s-a oprit numai aici ci fiindca isi iubea aproapele si poporul, a facut ca toti cei din Ierusalim, din Beniamin si nu-i a lasat in pace nici pe cei din tinuturile lui Israel, ci a facut ca in timpul vietii lui toti sa-i slujeasca Dumnezeului adevarat.

(2 Cronici 34 : 31)
32. Si a facut sa intre in legamant toti cei ce se aflau la Ierusalim si in Beniamin. Si locuitorii Ierusalimului au lucrat dupa legamantul lui Dumnezeu, legamantul Dumnezeului parintilor lor.
33. Iosia a indepartat toate uraciunile din toate tarile copiilor lui Israel si a facut ca toti cei ce se aflau in Israel sa slujeasca Domnului Dumnezeului lor. In tot timpul vietii lui, nu s-au abatut de la Domnul Dumnezeul parintilor lor.

 

Pastele si slujba Domnului

Iosia a fost un om al randuielii, iubea slujba Domnului cu toate randuielele si n-a uitat de una din cele mai frumoase sarbatori si anume «pastele », a pus pe preoti in slujbele lor si i-a imbarbatat la slujba Casei Domnului. A cerut ca chivotul sfant sa fie pus in Casa pe care a zidit-o Solomon si le-a cerut ca sa slujeasca Domnului Dumnezeu si poporului Sau, Israel. Fiecare a fost randuit dupa cete lor si astfel s-a restabilit slujba, Domnului intocmai cum era in vechime.

2 Cronici 35 : 1-6
1. Iosia a praznuit Pastile in cinstea Domnului la Ierusalim si au jertfit pastile in a paisprezecea zi a lunii intai.
2. A pus pe preoti in slujbele lor si i-a imbarbatat la slujba Casei Domnului.
3. A zis levitilor, care invatau pe tot Israelul si care erau inchinati Domnului: “Puneti chivotul sfant in Casa pe care a zidit-o Solomon, fiul lui David, imparatul lui Israel. N-aveti sa-l mai purtati pe umeri. Slujiti acum Domnului Dumnezeului vostru si poporului Sau, Israel.
4. Pregatiti-va, dupa casele voastre parintesti, dupa cetele voastre, cum au randuit prin scris David, imparatul lui Israel, si fiul sau Solomon.
5. Luati-va locurile in Sfantul Locas, dupa feluritele case parintesti ale fratilor vostri, fiii poporului, si dupa insiruirea caselor parintesti ale levitilor.
6. Jertfiti pastile, sfintiti-va si pregatiti-le pentru fratii vostri, intocmai dupa cuvantul Domnului rostit prin Moise.”

A cerut ca Pastile sa fie praznuit in cinstea Domnului Dumnezeu asa cum este scris in cartea legamantului si ca aceasta, si fie sarbatorita in cel mai frumos mod dupa placut lui Dumnezeu, dupa spune si scriptura in 2 Regi 23 :22 « Pasti ca acesta nu se praznuise din vremea cand judecau judecatorii pe Israel si in tot timpul imparatilor lui Israel si imparatilor lui Iuda. »

 

Neascultarea si moartea lui Iosia

Ca si la orice om, la Iosia se observa si unele greseli.

Putin timp dupa ce terminase Iosia de restaurat Casa Domnului, Neco, imparatul Egiptului, s-a suit sa lupte impotriva Carchemisului pe Eufrat, iar Iosia i-a iesit inainte si cu toate ca Neco la rugat « politicos » sa nu se amestece, Iosia nu a acceptat si chiar si-a schimbat si hainele ca sa poata lupta fara sa fie observat.

De remarcat este faptul ca Neco i-a zis lui Iosia ca Dumnezeu L-a trimis si I-a spus sa se grabeasca si ca daca Iosia n-ar asculta de el, s-ar impotivi lui Dumnezeu.

Nu se stie exact dece, probabil ca din cauza ca Iosia s-a dus la razboi fara sa se intrebe de Domnul, si Dumnezeu a ingaduit ca Iosia sa fie lovit.

Iosia a fost ucis de arcasii lui Neco si astfel s-a implinit cuvantul Domnului prorocit prin prorocita Hulda

2 Cronici 34 : 27,28
27. “Pentru ca ti s-a induiosat inima, pentru ca te-ai smerit inaintea lui Dumnezeu, cand ai auzit cuvintele rostite de El impotriva acestui loc si impotriva locuitorilor lui, pentru ca te-ai smerit inaintea Mea, pentru ca ti-ai sfasiat hainele si ai plans inaintea Mea, si Eu am auzit – zice Domnul.
28. Iata, te voi strange langa parintii tai, vei fi adaugat in pace in mormantul tau si nu vei vedea cu ochii tai toate nenorocirile pe care le voi trimite peste locul acesta si peste locuitorii lui.” Ei au adus imparatului raspunsul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *