Trinitatea sau Sfanta Treime este o incercare umana de a-L explica pe Dumnezeu.

Crestinii inchinandu-se aceluiasi Dumnezeu ca si evreii, care declara ca este unic si singurul Dumnezeu adevarat.

  • Eu sunt Domnul, si nu mai este altul, afara de Mine nu este Dumnezeu. Eu te-am incins, inainte ca tu sa Ma cunosti. (Isa.45:5)
  • Si veti sti ca Eu sunt in mijlocul lui Israel, ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru, si nu este altul afara de Mine. Si poporul Meu niciodata nu va mai fi de ocara. (Ioel.2:27),

au intampinat o problema atunci cand au înteles ca Hristos care a fost om era si El Dumnezeul cel Atotpupternic.

Astfel pentru a scapa de acuzatiile de politeizm care se aduceau împotriva crestinizmului, s-a incercat sa se explice in ce mod Dumnezeul vechiului Testament era acelasi cu Domnul Isus si cu Duhul Sfant si in acelasi timp nu trei ci un Singur Dumnezeu.

Dupa sute de ani de controverse, în sfarsit la conciliul de Nicea ( 325) si Constantinopol (381), s-a ajuns la concluzica ca ; Tatal este Dumnezeu, Fiul este Dumnezeu si Duhul Sfant este Dumnezeu punandu-se in scris urmatorea marturie de credinta :

Noi ne închinam unui singur Dumnezeu în Trinitate, iar Trinitatii în unitate; fara a confunda Persoanele si fara a diviza faptura Dumnezeirii. Caci exista o singura Persoana a Tatalui, o alta a Fiului, si o alta a Duhului Sfânt. Însa Dumnezeirea Tatalui, a Fiului si a Duhului Sfânt este întru totul una: egala în glorie, co-eterna în marire. La fel cum este Tatal, este si Fiul, si la fel este si Duhul Sfânt. Tatal necreat, Fiul necreat, si Duhul Sfânt necreat. Tatal infinit, Fiul infinit, si Duhul Sfânt infinit. Tatal etern, Fiul etern, si Duhul Sfânt etern. Si totusi Ei nu sunt trei Eterni, ci un singur Etern. La fel cum nu sunt trei Infiniti, nici trei Necreati, ci unul singur Necreat, si unul singur Infinit. În acelasi fel, Tatal este atotputernic, Fiul este atotputernic, si Duhul Sfânt, atotputernic. Totusi, nu sunt trei Atotputernici, ci Unul Singur. 

De aici apare termenul de treime sau de trinitate prin care se incearca sa se explice Dumnezeirea a unui singul Dumnezeu în trei persoane.

Totusi aceasta reprezentare nu e perfecta, pentruca nimeni nu poate pretinde ca cunoaste pe Tata-l decat Fiul, si nimeni nu cunoaste pe Fiul decat Tata-L.

Toate lucrurile Mi-au fost date in maini de Tatal Meu; si nimeni nu cunoaste deplin pe Fiul, afara de Tatal; tot astfel nimeni nu cunoaste deplin pe Tatal, afara de Fiul si acela caruia vrea Fiul sa i-L descopere. (Mat.11:27)

Asadar, chiar daca aceasta teorie pare a fi o eisegeza, cu alte cuvinte chiar daca pare un pic fortata, totusi ea este o incercare sincera a unor oameni de a-L încadra pe Dumnezeu în întelegerea noastra limitata.

Chiar daca ne este extrem de greu de perceput ca « unul egal trei si trei egal unul », stim ca atunci cand vom ajunge la o stare de maturitate, atunci cand vom sta fata in fata, vom intelege pe deplin frumusetea si maretia Dumnezeului nostru.

Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata in fata. 

Acum, cunosc in parte; dar atunci, voi cunoaste deplin, asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin. (1Cor.13:12)

https://www.caleavietii.com/trinitatea/

Articole recomandate

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *