Bibllia și Eu

BISERICA LUI HRISTOS

BISERICA LUI HRISTOS

Ce este Biserica ?

Când vorbim despre biserică, posibil că ne duce gândul la frumoasele lăcașuri de închinare din regiuunele dominate de creștinism, la catedrale, la mănăstiri etc…, sau chiar la biserica din care am facut sau încă mai facem parte. Dar oare la o astfel de biserică să se fi referit Hristos cand i-a zis lui Petru că el avea să fie piatra pe care va fi construită Biserica ? Pentru niște clădiri sa-și fi dat El viața ? Cu siguranță că nu, ci El s-a referit la cei rascumparați prin sangele Său, un popor viu cu care dorea să aibă o relație vie, nu la pietrele moarte a unor clădiri. Si Eu iti spun: tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui. (Mat.16:18)

Cuvântul „biserică” provine din latinescul ecclesia, derivat din grecescul ekklesia (ἐκκλησία), care înseamnă adunare. De la verbul ekkaleô, „a chema, a chema afară”, creștinii de limbă latină au adoptat termenul de ecclesia.

În Septuagintă, versiunea greacă a Bibliei ebraice datând din secolul II î.Hr., cuvântul grecesc ekklesia (biserică) desemnează o grupare de oameni adunată din motive religioase, adesea pentru închinare. În această traducere, ekklesia greacă corespunde întotdeauna la ebraicul qahal, care este uneori tradus și ca synagôgè (sinagogă). Pentru iudaismul din secolul I, ekklesia evocă imediat sinagoga, pentru a fi înțeleasă ca adunarea lui Dumnezeu. Cuvintele „biserică” și „sinagogă” au fost astfel doi termeni sinonimi. Dar au inceput sa aiba un sens diferit, deoarece creștinii iși vor atribui cuvântul biserică, rezervându-l pe cel de sinagogă pentru adunările evreilor care respingeau creștinismul și de care se distingeau tot mai clar.

Cuvântul Biserică este scris cu majusculă, inclusiv la plural atunci când desemnează una sau mai multe organizații, spre deosebire de biserică, lăcaș de cult care desemnează din secolul al III-lea clădirea unde se întâlnește o comunitate.

Termenul de Biserică este folosit doar de două ori în Evanghelii, care se regăsesc în Matei 1. Isus i-a spus lui Simon Petru: „. Si Eu iti spun: tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea, si portile Locuintei mortilor nu o vor birui. ”. (Matei 16:18). Într-un alt pasaj din Matei, Biserica este comunitatea credincioșilor din Iisus Hristos din care face parte: „Daca nu vrea sa asculte de ei, spune-l bisericii; si, daca nu vrea sa asculte nici de biserica, sa fie pentru tine ca un pagan si ca un vames. (Matei 18:17).

Termenul de Biserică este mult mai frecvent în alte texte ale Noului Testament, unde, în concordanță cu utilizarea sa în Evanghelia după Matei, se referă uneori la comunități locale, alteori la Biserică în ansamblu. Dacă termenul ekklesia este foarte frecvent în Fapte, Epistole și Apocalipsa, utilizarea acestuia nu este distribuită în mod regulat. În secțiunile în care lipsește, Biserica poate fi totuși menționată cu alte cuvinte. De exemplu, cuvântul ekklesia este complet absent din primele paisprezece capitole ale Scrisorii către Romani, unde se vorbește totuși despre (κλήτοι, klêtoï), „cei chemati ”, idee care se referă la cea a Bisericii, adunarea la care mergem pentru că suntem chemați.

Deasemenea fără a folosi direct termenul ekklesia, idea despre Biserică se poate gasi în pildele folosite în repetate randuri în Biblie pentru a desemna oamenii lui Dumnezeu, în special cea a viei Domnului, dezvoltată în Evanghelia lui Ioan.

Biserica, în sensul său inițial, este în creștinism adunarea credincioșilor. Noul Testament îl folosește atât pentru a desemna o comunitate locală, cât și pentru toți credincioșii în Hristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *